Ajwar serbski skarb…

ajvarSezon na paprykę trwa. Obecnie na wsi można ją dostać w cenie 2-2,45 zł. Cena niewysoka – nic tylko robić zapasy na zimę. Jedną z ciekawych propozycji na wykorzystanie papryki jest zrobienie ajwaru.
Ajvar to pasta lekko pikantna wykonywana głównie z papryki bakłażanów i czosnku z dodatkiem oleju oraz chili. Przepis prosty smak wykwintny. Gospodynie serbskie stosują własne proporcje i przepisy, jednak zawsze podstawą są wymienione wyżej produkty. Przepis, którym ja się posługuję, jest nieco bardziej skomplikowany, na pewno jednak nikogo nie powinien odstraszyć.

Składniki:

ileś tam czerwonych paprykajvar-i-gruszki
bakłażany – połowa ilości papryki
1/2 ostra papryka
olej lub oliwa z wytłoczyn
winny ocet
miód
czosnek
cebula
koncentrat pomidorowy
sól 

Paprykę należy umyć, osuszyć, poprzekrawać, wyczyścić dokładnie z nasion. Bakłażany również myjemy i przekrawamy wszystkie warzywa, smarujemy oliwą, lekko solimy i zapiekamy na blasze. Pamiętajmy, aby papryki leżały skórką do góry. Pieczemy do momentu, w którym papryki zaczynają czernieć na końcach. Wiele osób w tym momencie pisze w swoich przepisach, aby papryki włożyć na 10 minut do woreczka, co ułatwia obieranie ze skórki – nie czyńcie tego plastik temperatura żywność to nie dobre połączenie wręcz szkodliwe. Jeśli nie chcecie się bawić w ściąganie skóry, to po prostu zmielcie w maszynce przy użyciu małego sitka. Gwarantuję, że finalnie nawet jej nie poczujecie. Zarówno paprykę jak bakłażana przełożyć do garnka, dodać podsmażoną na tłuszczu, na mocno złoty kolor, cebulę następnie wszystkie pozostałe składniki i wszystko potraktować blenderem. Powoli gotować i odparowywać.

Trzeba dodać, że jeśli robi się kilka słoiczków można to ogarnąć w piekarniku, jednak przy 5 kg papryki sprawa się komplikuje. Można wtedy po prostu rozpalić ognisko. A jak ktoś woli mniej dymną wersję, po prostu zrezygnować z zapiekania – paprykę po oczyszczeniu po prostu wraz z bakłażanami mielimy dalej wszystko jak w przepisie.


Produced by Lampart and tagged , , , - Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


error: Content is protected !!