Czarcie żebro – czyli….

Czarcie żebro to nic innego jak gatunek ostu — dokładnie chodzi o ostrożeń warzywny — mamy jeszcze; polny łąkowy i inne.

Dzisiaj zupa, która na wiosnę – zwłaszcza w upalne dni – jest niezastąpiona lekka smaczna pożywna. Według mnie zupa pokrzywowa w mojej wersji oraz zupa z czarciego żebra to najsmaczniejsze zupy spośród zup. Nie licząc; rosołu, pomidorówki itp.

Kłącza i młode rośliny są jadalne. W suchej masie sporo białka, wapnia, potasu, magnezu. Roślina uprawiana jako warzywna w Japonii i Indiach. Nie wiem jakie cudowne właściwości posiada i nie chcę przytaczać tutaj przykładów świadczących o tym zielsku — jedno jest pewne, jest cholernie smaczne, nie zawiera żadnej chemii, nie jest genetycznie modyfikowane i nie muszę za nie płacić — czarcim żebrem Polska stoi.
Ponieważ ostrożeń, czyli nasze czarcie żebro smakuje jak młoda kapusta, cały przepis zabrzmi zapewne niektórym znajomo;

  • Liście ostrożenia warzywnego
  • Bulion, rosół na korpusach jak kto woli
  • ziemniaki
  • marchewka
  • koperek
  • przyprawy

Gotujemy rosół na kurczaku, na kurze, korpusach z kurczaka, jak kto woli i co ma pod ręką. Liście myjemy i tniemy, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, marchew obieramy, bądź skrobiemy i kroimy na pół plasterki. Do rosołu wkładamy liść laurowy, ziele angielskie, ziemniaki, marchew i liście czarciego żebra. Dosalamy, pieprzymy i gotujemy minimum 15 minut — tyle potrzebują liście, aby stały się delikatne. Jeśli do zupy wkładamy większe kawałki ziemniaków i przewidujemy, że będą się gotowały dłużej niż 15 min, to ziemniaki wkładamy stosunkowo wcześniej. Pod koniec gotowania dosypać dużą garść koperku. Ot i wszystko.

 


Produced by Lampart - comments disabled.