Gwiazdnica, roślina z goździkowatych…

Ponieważ na łąkach i trawiastych zaroślach obficie już kwitnie nowalijkowa gwiazdnica i to bez sztucznych nawozów, sama z siebie, nie można jej nie wykorzystać. Rano udałem się na polankę nad jeziorem i narwałem kilka Gwiazdnicagarści łodyg z myślą o śniadaniu. Gwiazdnica pochodzi z rodziny goździkowatych. Wyróżniamy sto dwadzieścia jej gatunków. Jest bogata w dobroczynne saponiny, zawiera też dużo witaminy C, E, PP, karoten, rzadkie minerały jak fosfor, magnez, miedz, potas, selen, jod, cynk oraz sole mineralne i kwas krzemowy. Zawiera też kwas gamma-linolenowy (GLA), jest o jedną z pochodnych tak wysoko cenionych kwasów tłuszczowych szeregu omega-6, zalecany jako skuteczny lek w artretyzmie, przy zaburzeniach hormonalnych oraz w chorobach skóry np. trądziku.

Gwiazdnica wielokwiatowa

Gwiazdnica wielokwiatowa

Swoim smakiem przypomina trochę nasiona kolb kukurydzianych, spożywana na surowo – groszek. W Polsce była kiedyś składnikiem zupy zwanej warmuz. Obecnie uznawana jest za chwast jednak w wielu krajach nadal wykorzystywana kulinarnie dość powszechnie, np. w Japonii przygotowywana jest z ryżem. Stanowi tam jedno z pierwszych oczekiwanych wiosennych ziół. Z jej liści można robić sałatki, używać też jak szpinak. Dodane do ciasta podpłomyka sprawiają, że staje się on zielony i ma interesujący smak. W medycynie ludowej gwiazdnica stosowana jest jako lek wykrztuśny i antyseptyczny. Wokoło mnie rosną trzy jej odmiany; gajowa, pospolita i wielokwiatowa, wszystkie jadalne. Łatwo je rozpoznać, zwłaszcza gwiazdnicę wielokwiatową, charakterystyczny układ płatków jest niepowtarzalny zaś jej łodygi, przypominają zminiaturyzowane łodygi goździka. Kwiaty gwiazdnicy są białe nie wydzielają zapachu i nie są DSCN2943jadalne.  Moja śniadaniowa wersja jej przyrządzenia to wersja jajeczna, zaczerpnięta z książki Łukasza Łuczaja. Trzeba mieć do tego spory talerz tej ładnie kwitnącej rośliny. Po zebraniu, oczyścić i wrzucić do wrzątku, wypłukać i posiekać drobno. Obrać czosnek, posiekać i dodać na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek. Prawie natychmiast dodać posiekaną gwiazdnicę, posolić, po chwili dodać jajka i mieszając, czekać aż się zetną. Pyszna jajecznica gotowa. Tak to widzicie żywię się tu, w tym moim lesie, częściowo za darmo. Nikt nawet nie wie jak wiele dziko rosnących roślin, zapomnianych, wręcz wyrugowanych z naszej diety przez przemysł otacza nas i jest bogatych w niezbędne dla organizmu składniki.

UWAGA – wprawdzie saponiny są dobroczynne dla naszego organizmu jednak ich nadmiar zabójczy jest dla czerwonych krwinek. Przy sporadycznym spożyciu gwiazdnicy nie mamy czego się obawiać. Przy stałej diecie należy ją sparzyć i odlać wodę.

W tym miejscu można przeczytać co o tym piszą lekarze kliknij tutaj 

 

 


Produced by Lampart and tagged , , , , - Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


error: Content is protected !!