Jabłka, które mało kto już zna…

Jabłka w doniczceW sklepach pełno jabłek. Piękne kształtne ogromne mocno kolorowe bez robaków i o dziwo błyszczące. Zastanawiam się, gdzie takowe rosną. Co z nimi nie tak, że nawet robak nie chce ich jeść…i dlaczego wydają się jak z utwardzonej waty?

Sezon jabłkowy w starych przydomowych sadach już się rozpoczął. Jabłonie stojące przy polnych drogach oraz w opuszczonych ogrodach też nieźle owocują. Gospodarze rzadko mają czas na tego typu zbiory opłacalność żadna. Koszt dostarczenia do skupu duży cena skupu średnio 20 gr za kilo. Jabłka więc spadają i albo gniją, albo zjadają je zagrodowe zwierzęta. Szkoda, bo różnica pomiędzy tymi ze sklepu jest znaczna. Smak jest wyrazisty słodko kwaśny i wszystkie aż strzelają pod zębami, tryskającsok z jabłek.p pienistym sokiem przy każdym większym gryzie. Zbity twardy miąższ to kolejna różnica takie jabłka łatwiej się przechowuje, nie marszczą się, nie zmniejszają swojej objętości, długo mogą leżeć w naszej przydomowej piwniczce. Kupne jabłko – poza chłodnią – nawet w ciągu dnia potrafi zwiotczeć, stracić swoją jakość. W każdym razie najlepiej jest wykorzystywać jabłka ze starych dobrych drzew, a korzyść tym również i taka, że nie trzeba za nie płacić, tak więc kompoty i soki można robić bez ograniczeń. Najłatwiej i najszybciej jest zrobić kompot, wystarczy osłodzoną wodą zalać pocięte jabłka ułożone w wekach i pasteryzować. Oczywiście możemy dodać też różne przyprawy czy to goździki, kompotyczy imbir albo cynamon. Dobry jest też świeży sok. Do codziennego spożycia można użyć sokowirówki albo wyciskarki. Przy dużych ilościach jabłek używam starej wiejskiej prasy do owoców, można tam jednorazowo wycisnąć sok z 30 kilogramów jabłek. Taki sok jest zdecydowanie bardziej wartościowy niż ten uzyskany za pomocą sokowirówki. Jabłka można też oczywiście blanszować na patelni prużyć i zamykać w słojach pasteryzować i przechowywać wykorzystując później w zimowe dni na przykład do ciast. Można też obrać ze skórki i suszyć, chować w słoje później jeść bezpośrednio bądź wykorzystywać jako dodatek dopiwniczka przetwor.py innych potraw. Można też zrobić domowe wino i to nawet nie używając drożdży winnych. Trzeba pamiętać, że drożdże mają za zadanie jedynie ukierunkować i przyspieszyć proces i podobnie jak przy robieniu wina z kwiatu bzu wystarczy woda i cukier oraz czas na rozwinięcie się naturalnych drożdży. Bardzo dobrze się udaje wino zrobione z soku Jabłka2jabłkowego nawet bez dodatku cukru. Sok nie musi być z prasy, może być z sokowirówki, sklaruje się bez większych problemów. Używając sokowirówki, łatwiej jest zrobić sobie jedną dwie butelki, nie mając dużej ilości jabłek.


Produced by Lampart - Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


error: Content is protected !!