Komosa kiedyś popularna, a jak nieznana dzisiaj…

Dzisiaj udałem się na poszukiwanie komosy, czyli tak zwanej lebiody. Nie mylić z lebiodką, czyli polskim dzikim oregano. Lebioda zazwyczaj rośnie w rejonie pól ziemniaczanych, jest też popularnym chwastem przychaci. Komosa w komosazasadzie jest jadana w całości pod warunkiem, że jest młoda, czyli na wiosnę. Latem łodygi robią się łykowate i zbiera się jedynie liście, co oczywiście jest bardziej pracochłonne. Tradycyjnie lebiodę parzono gorącą wodą, potem wkładano na patelnię i przesmażano na maśle czy smalcu, dodając następnie do ziemniaków. Ja dokładam do tego jeszcze trochę czosnku. Uważam, że delikatny smak tak przygotowanej komosy przewyższa inne zielone warzywa. Nasiona Komosy można też wykorzystywać – mielić na mąkę, dodawać do zup, polewek, można też prażyć na patelni, robiąc rodzaj popcornu. Niestety w dzisiejszych czasach trzeba uważać na to, skąd bierze się lebiodę, rosnąca przy polach silnieKomosa liść silnie nawożonych może kumulować w sobie szkodliwe chemiczne substancje. Najlepiej zbierać na przy przychaciach. Dzisiaj komosę jada się właściwie tylko na Lubelszczyźnie i oczywiście za granicą w Chinach czy Japonii, gdzie podawana jest w restauracjach. Komosa po zerwaniu bardzo szybko więdnie. W zasadzie wystarczy minuta, aby jej liście opadły zaś łodyga zaczęła zginać się w pałąk. Zupełnie o tym zapomniałem więc niestety brak zdjęć w całej okazałości. Lebiodę najczęściej robię tak jak opisałem wyżej – po wiejsku z Komosa roślinaczosnkiem. Jednak kiedy już łodygi są stare, czyli późnym latem – wykorzystuję jedynie liście i dodaję do jajecznicy. Tak też uczyniłem i dzisiaj. Jaja jeszcze ciepłe wytargowałem w drodze powrotnej od gospodyni. W domu umyłem i sparzyłem liście lebiody. Podsmażyłem na maśle takim „prosto od krowy”, wymieszałem z liśćmi mięty, która pięknie mi w tym roku zakwitła, dodałem dwa jaja, posoliłem, dodałem pieprzu no i proszę; pyszne i zdrowe śniadanie gotowe – co widaćkomosa - jajecznica poniżej. Komosa; bogate źródło witaminy A, B1, B2 i C oraz mikroelementów. Lebioda jest bliską krewną szpinaku.

Uwaga: Lebioda zawiera saponiny, są bardzo ważne dla naszego organizmu, jednak w nadmiarze są zabójcze dla czerwonych krwinek tak więc parzenie rośliny i odlanie wody przy stałej diecie jest niezbędne. Wiedzieli już o tym nasi dziadowie.


Produced by Lampart - 7 komentarzy.