Skrzyp i jego dobre strony…

skrzyp

Pęd skrzypu

Jako, że wiosna już na dobre zagościła w lesie i na łąkach, dookoła pojawiło się wszelakie dobro zielne. Tym, na które dzisiaj zwróciłem uwagę był skrzyp. Jak wiemy zawiera dużo zbawiennego krzemu oraz alkaloidów w tym nikotynę, co stawia go wysoko w szeregu roślin lekarskich. Pamiętać jednak również należy, że zawiera tiaminazę więc przy spożyciu większych ilości może powodować  obniżenie w naszym organizmie witaminy B1. Na szczęście łatwo jej się pozbyć poprzez suszenie lub gotowanie. 

Ponieważ danie jakie z niego uczyniłem, mogłoby stanąć w najlepszej restauracji z gwiazdkami Michelin,  podam dzisiaj dokładniejszy przepis niż zwykle. Trzeba przyznać  przepis kompletnie nietypowy i całkowicie mojego autorstwa. Wyróżnia się prostotą i smakiem. 

Pędy skrzypu z szyszkami
Makaron penne
Boczek
słodka śmietanka
żółtko
Natka pietruszki.
sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Skrzyp obrać z łuskowatych listków, wrzucić do gotującej się wody – gotować 10 min – konieczność aby wyeliminować tiaminazę – wodę odlać.
Makaron ugotować al dente.DSC06586
Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć aby wytopić smak. Dodać słodkiej śmietanki, chwilę trzymać na ogniu mieszając. Następnie wyłączyć, dodać żółtko cały czas mieszając – dodać troszkę gałki pieprzu i soli. 

Na talerze wyłożyć makaron na to skrzyp – polać sosem i posypać natką pietruszki.
Pędy skrzypu smakują i mają konsystencję podobną do szparagów. Nie mylić pędów z zielonymi częściami, które powstają po obumarciu tychże pędów. Chodzi o pęd zarodnionośny z szypułką!

Zdrowe i smaczne.

 


Produced by Lampart - Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


error: Content is protected !!