Śląskie marcepanowe kartofelki…

marcepanowe kartofelkiRobiono je głównie w okresie świątecznym. Śląskie gospodynie dodawały do nich najróżniejsze rzeczy, a to migdały, a to tłuczone orzechy czy tartą skórkę pomarańczową. Jednak głównym składnikiem było nic innego jak zwykłe ziemniaki. Jak smakują kartofelki marcepanowe, prawie każdy wie, choć te sklepowe są oparte na innych składnikach – głównie chemii. Wykonanie ich jest szalenie proste. Wystarczy ugotować ziemniaki ostudzić i rozgnieść – choćby tłuczkiem – można wykorzystać praskę. Do ziemniaków dodajemy sporą ilość cukru pudru, ciasto musi nam porządnie się zagęścić. Następnie dodajemy kilka kropel olejku migdałowego i nadal ucieramy. Jeśli ciasto stanie się zbyt gęste, można dodać masła, współcześnie – jeśli za rzadkie można dodać mleka w proszku. Kolejny krok to formowanie niewielkich kuleczek i obtaczanie ich w kakao. Najlepiej jest przygotować miseczkę z kakao i wkładać do niej uformowane kartofelki. Miseczką co jakiś czas wykonać kilka ruchów okrężnych, aby kuleczki się obtoczyły i nie kleiły. Tak wykonane maszkiety odstawić na trzy godziny, aby ostudziły się całkowicie i stężały – i gotowe.

 


Produced by Lampart - Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


error: Content is protected !!