Spaghetti carbonara, włoskie smaki….

spaghetti-carbonara
Spaghetti Carbonara: W Polsce nie wiedzieć dlaczego mniej doceniana wersja tej makaronowej włoskiej potrawy. Tradycyjnie przygotowuje się ją w mniej więcej następujący sposób; na patelni na oleju podsmażamy boczek,  odsączmy i wykładamy na papier. W misce roztrzepujemy 2 sztuki żółtek, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, następnie dodajemy niecałą łyżkę wrzącej wody i parmezan – mieszamy intensywnie. Masę serowo-jajeczną dodajemy do  makaronu, mieszamy, dodajemy boczek i ponownie mieszamy wykładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki.spaghetti23 Tak to wygląda pokrótce jedna z tradycyjnych włoskich wersji  Ja mam swoją wersję, wydaje mi się ciekawsza. Do podsmażonego boczku dodaję słodką świeżo ściągniętą z mleka śmietankę ( ostatecznie można 30% śietankę ze sklepu) podgrzewam ale nie doprowadzam do wrzenia, wyłączam gaz i dodaję do tego żółtko – mieszam. Ugotowany makaron wykładam na talerz, polewam sosem i dodaję pokrojone w kostkę kawałki żółtego sera – oczywiście jak kto woli może posypać parmezanem lub zetrzeć każdy inny delikatny ser) na środku robię wgniecenie, wsypuję tam pieprz i wbijam żółtko, całość posypuje natką pietruszki – często dodaję jeszcze inne warzywa jak seler naciowy lub pocięte bulwy topinambura. 

Polecam, warto spróbować – zwłaszcza z prawdziwymi wiejskimi jajcami.


Produced by Lampart - Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


error: Content is protected !!