Twaróg bazylią mocno pachnący…

twaróg solonyUwarzenie twarogu w warunkach domowych to nic trudnego pod warunkiem, że posiada się mleko prosto od krowy. Taki ser wprawdzie ma krótka trwałość, ale jego smak jest nie do zastąpienia. Tym bardziej że możemy sami zdecydować o jego poziomie kwaśności. Po dwu dniach kwaśne mleko będzie miało sodko kwaskowy posmak zaś po czterech już mocno kwaśny. Od nas zależy, kiedy zajmiemy się jego warzeniem. Jeśli mamy dużo uwarzonego twarogu, warto pomyśleć o przedłużeniu jego trwałości. To również nie jest trudne. Jedną z najprostszych wersji jest po ociekaniu i odciśnięciu zanurzenie ponownie w serwatce. Taką serwatkę uprzednio musimy dobrze zaprawić solą. Tak pływający twaróg możemy przechowywać nawet i dwa tygodnie. Po czasie wytworzy się nam coś w stylu sera feta. Aby urozmaicić jego smak, Twaróg z paprykąmożemy przed włożeniem do serwatkowej solanki powciskać w niego ziarna pieprzu liście bazylii zaś z wierzchu obtoczyć w słodkiej papryce. Trzeba tylko pamiętać, że zioła wkładamy, kiedy twaróg jest jeszcze luźny, nie do końca odciśnięty, zaś obtaczanie w papryce wykonujemy, kiedy stanowi on już zbitą jednolitą masę.


Produced by Lampart - Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


error: Content is protected !!