Wiesiołek na sałatkę dobry jest…

kwitnący wiesiołekJuż zaczyna kwitnąć wiesiołek. W Polsce rośnie go wiele odmian więc jak tu nie skorzystać z tego dziko rosnącego dobra. Jest go jak zwykle dużo, miejscami pokrywa całe łąki. Kwitnie wesoło, żółto.  Wiesiołek po ugotowaniu praktycznie cały jest jadalny; młode liście, pędy, kwiaty, korzenie, a nawet strąki i oczywiście nasiona. Jest jak się można domyślić zdrową rośliną, jego olej używany jest przy leczeniu stwardnienia rozsianego. Łagodzi też ukobiet napięcia okołomiesiączkowe. Obniża cholesterol oraz ciśnienie krwi. Wiesiołek jest też rośliną pszczelarską nadaje się do upraw na nieużytkach – dostarcza cennych pyłków. Kiedyś wiesiołek był w stałej diecie Indian. Smażyli liście, żuli nasiona, gotowali korzenie. Dzisiaj ja robię z niego sałatkę — przystawkę do obiaduGołąbki z podbiału. Danie główne to znowu gołąbki z podbiału tym razem z kaszą i grzybami — gołąbki z podbiału to jedno z moich ulubionych dań — jako dodatek ziemniaki i wspomniany wiesiołek w postaci sałatki. Aby zrobić sałatkę, wystarczy umyć sałatka z wiesiołekkorzenie, oczyścić, z bocznych korzonków pociąć w plastry i gotować około 15 minut. Następnie odcedzić, polać oliwą posolić można skropić octem. Do sałatki dodaję liście komosy wcześniej blanszowane niczym szpinak.


Produced by Uncategorized - 5 komentarze.

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


error: Content is protected !!