Zupy bezmięsne 2 – dietetyczne…

zupa-dietetyczna2 Kolejna dietetyczna warzywna zupa. Prosta i bezmięsna. Na patelnię kładziemy smalec, po rozgrzaniu dodajemy pokrojone ziemniaki potem marchewkę i kwiaty kalafiora. Po chwili dodajemy suchą białą zasmażkę, nie dużo – płaską łyżeczkę – mieszamy i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości ziemniaków, kalafior powinien być lekko chrupiący podobnie marchewka. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy – najlepiej oczywiście własnej roboty z własnych pomidorów, jeśli brak takowych specjałów w spiżarni posiłkujemy się na ten przykład choćby koncentratem pomidorowym. Następnie bardzo ważna czynność, dodanie octu – trzeba uważać, aby nie przesadzić. Do zupy można też wcześniej wrzucić kilka ziaren kminku. Solimy i pieprzymy do smaku. Zupę nalewamy do talerza, zasypujemy dużą ilością natki pietruszki – samo zdrowie – i wlewamy małą łyżeczkę śmietany wiejskiej – chyba nie muszę dodawać, że najlepsza jest własna – ma między innymi tę zaletę, że nie powstaną grudki. Jeśli ktoś woli bardziej dietetyczną wersję, zamiast śmietany można dodać beztłuszczowe grzanki. 


Produced by Lampart - comments disabled.