Zupy bezmięsne, dietetyczne i zdrowe….

Kartoflanka jugosłowiańskaPolska to taki kraj, w którym zup jada się mało. Dwudaniowe obiady dzisiaj to rzadkość. Polacy jedzą ziemniaki schabowe, kurczaki i mielone z niewielką ilością surówek. Wszyscy upychają w sobie kolejne tłuste ciężkie dania — a zupa? Toż to nie obiad krzyknie nie jeden… zapewne z nadwagą… Poznając wiele lat temu kuchnię jugosłowiańską, byłem zaskoczony, jak wiele warzyw jedzą ci ludzie. Na przykład do zup wkładają pęczek natki pietruszki wielkości naszych dwu. Ilość i różnorodność dodawanych warzyw czy owoców jest imponująca. Nawet najprostsze zupy mają wspaniały smak i szokują swoją prostotą przygotowania — osiągnięty efekt jest zadziwiający — nie jeden zarzekałby się, że ugotowana jest na mięsie. Jedną z najlepszych, jaka znam, jest zupa ziemniaczana, czyli ichnia kartoflanka.

Kartoflanka Jugosłowiańska 

Robimy delikatną zasmażkę na smalcu, do tego dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz paprykę słodką w proszku. W maszynce mielimy jedna cała dużą paprykę, jeśli mniejsze to półtorej. Dodajemy do ziemniaków izupa-ziemniaczana-jugoslowianska zasmażki. Zalewamy gorąca osolona wodą i gotujemy, po 10 minutach dodajemy jedną pokrojoną w paski paprykę — oczywiście możemy dodać jej więcej. Wszystko zależy jak duże mamy papryki. Gotujemy do miękkości ziemniaków i dodajemy pół łyżeczki octu, oczywiście można dodać więcej, wszystko zależy od gustu. Następnie doprawiamy solą i papryka ostrą. Na wierzch sypiemy pokrojony pęczek natki pietruszki, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Zupa posiada piękny kolor zapach i smakuje rewelacyjnie. Istnieje bogatsza wersja tego dania. Do zupy dodajemy rozmieszane żółtko ze śmietaną — Ja jednak pozostaję przy klarownej wersji.


Produced by Lampart - Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


error: Content is protected !!